Śniadanie na balkonie. Puszysty orkiszowy placek z ricottą i owocami. || Breakfast on the balcony. Fluffy spelt flour hotcake with ricotta and fresh fruit.

panck

[English version below]

Ewakuowaliśmy się z miasta do naszego Domu Letniego, azylu pośrodku sosnowego lasu, w którym pobyt zazwyczaj wiąże się z przyzwoleniem na Wielkie Nicnierobienie. Życie płynie tu wolniej, bez tykania zegarów i groźnych pohukiwań telewizyjnych twarzy, straszących końcem świata, końcem lata albo początkiem czegoś jeszcze gorszego.

Odpoczywamy.  Z internetem łączymy się czterdzieści minut (wstawienie tego posta wymagało więc sporo samozaparcia!). Rozmawiamy, czytamy i gotujemy.  A lata – które ostatnio jakoś nie rozpieszcza – szukamy w sezonowych owocach i lekkich, kolorowych potrawach.

Na śniadanie jedzone na balkonie serwuję więc moim Bliskim wielobarwne, proste w przyrządzeniu dania – na przykład gorący naleśnik z ricottą (inspirowany tym przepisem) albo wieloziarnistą owsiankę z moczonych przez noc płatków i kaszy gryczanej. Wszystko zasypuję zdrowymi dodatkami i soczystymi owocami.

Razem z Rodzicami i moją przyjaciółką, W., spędziliśmy pół poranka próbując znaleźć polski zamiennik dla nazwy ‘hotcake’, figurującej w oryginalnym – anglojęzycznym – przepisie. Niestety,  ani ‘naleśnik’, ani ‘placek’, ani nawet ‘racuch’ nie oddają prawdziwego charakteru tej słodko pachnącej, puszystej śniadaniowej potrawy o złocistych brzegach i kremowym, gorącym wnętrzu. Może Wam, Czytelnicy, przychodzi do głowy jakiś pomysł?

(przepis na dwa racuchy z niewielkiej patelni)

¾ szklanki mąki orkiszowej

100g sera ricotta

1 jajko – żółtko oddzielnie od białka

½ szklanki mleka

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oszczyczonej

1 łyżka nierafinowanego brązowego cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżka stołowa rozpuszczonego oleju kokosowego

W jednej misce przesiej mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.  Oddziel białko od żółtka. Białko ubij na sztywno.

W drugiej misce wymieszaj ricottę, mleko, cukier i żółtko. Dodaj olej, wymieszaj składniki na gładką masę.

Połącz mokre i suche składniki, dokładnie przemieszaj. Dodaj ubite na sztywno białko i wmieszaj je kilkoma ruchami łyżki – nie mieszaj zbyt intensywnie.

Rozgrzej na patelni niewielką porcję oleju. Nałóż połowę powstałego ciasta i smaż ok 3-4 minuty, aż spód lekko się zrumieni. Przewróć racuch, smaż kolejne 3 minuty. Zdejmij z ognia. Podawaj z ulubionymi dodatkami. My jadamy go na przykład z konfiturą morelową, albo syropem klonowym, jogurtem greckim i owocami sezonowymi.

Córka.

sniad111

We ran away from the city to our Summer House, a safe place right in the middle of pine woods, in which we can finally Do Nothing. Life goes on slowly here, without the tiring ticking of the clocks, without the scary voices of famous faces from the TV,  terrorizing us with visions of the end of the world, the end of the summer or the beginning of something even worse.

We rest here, where connecting to the internet takes up to 40 minutes… We talk, we read, we cook. And for the summer – which is not very kind to us this year, at least in terms of the weather – we search in seasonal fruit and light, colorful dishes.

For breakfast – eaten on the balcony – I serve to my Beloved ones some multicolor, simple creations – for example these fluffy ricotta hotcakes (inspired by this recipe) or overnight oatmeal with 4 different kinds of oats and buckwheat groats. And yes, I sprinkle healthy toppings and juicy fruit on top of everything that I serve!

½ cup spelt flour

100g ricotta cheese

1 egg – yolk and white separately

½ cup of milk

½ teaspoon of baking powder

½ teaspoon of baking soda

1 tablespoon of brown sugar

1 teaspoon of salt

1 tablespoon of melted coconut oil

In one bowl, sift flour together with baking powder, baking soda and salt. Crack an egg and separate the white from the yolk. Beat the white until stiff.

In a different bowl, combine milk, ricotta cheese, sugar and the yolk. Add the oil and mix it till smooth.

Mix the wet and the dry ingredients together and stir gently. Finally, add the beaten white and fold it into the batter with a spatula.

Heat a small amount of oil on a frying pan. Pour half of the batter onto the hot surface of the pan. Fry the pancake for about 3 to 4 minutes, until the undersides are golden and flip it, to cook for another 3 minutes.

Serve the pancake with your favorite toppings. We like to have it with apricot jam or maple syrup, a dollop of Greek yoghurt and fresh fruit.

The Daughter.

sniad222

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s