Groszku zielonego się dziś nie docenia. Brutalnie mrożony, wygotowany z koloru, bez przypraw, może skutecznie odstraszać nawet kulinarnych koneserów. A szkoda, bo w groszku drzemie siła. Znano go już 9 tysięcy lat temu. w dużej mierze dzięki niemu Grzegorz Mendel położył fundamenty współczesnej genetyki. A w dodatku znajdziemy w nim całe mnóstwo witamin (m.in. A, E, C i kilka różnych witamin B), kwas foliowy, wapń, magnez, żelaz i potas.
Warto przy tym pamiętać, że groszek nigdy nie smakuje tak dobrze, jak w sezonie – wygrzany słońcem, wściekle zielony, z dodatkiem świeżej mięty, dla której chyba został stworzony. A jeśli w dodatku pochodzi z domowego ogródka, napełni dumą każde serce.
Może więc wypadałoby spojrzeć na groszek łaskawszym okiem?
2 szklanki zielonego groszku – najlepiej świeżego
1 ząbek czosnku
garść świeżych liści mięty
garść świeżych liści bazylii
łyżeczka soku z cytryny
łyżka-dwie oliwy o neutralnym smaku (opcjonalnie)
ok. 5 łyżek letniej wody
sól, pieprz – do smaku
Do podania:
słony ser, najlepiej kozi lub owczy – u nas Manouri. Może być też feta lub inny.
truskawki pokrojone w ćwiartki
liście mięty
świeżo mielony pieprz
Spisywanie przepisów na kanapki jakoś mnie odstrasza. Bo kto niby potrzebuje dokładnej recepty, żeby wrzucić kilka składników do blendera albo posmarować chleb zrobionym już pesto?
W tym przepisie jednakże nie o sam sposób działania, ale o smak chodzi. Liczą się proporcje. Groszek bardzo „przyjmuje” smaki, więc ważnym jest, by go nie przesolić, lub nie przesadzić z miętą. A gdy odpowiedni stosunek słodkiego do słonego i kwaśnego zostanie zachowany, pójdzie już z górki. Wystarczy podgotować groszek w osolonej wodzie przez 5-6 minut, przestudzić, a potem wszystkie składniki zmielić na pastę, w razie potrzeby dolewając więcej oliwy lub wody.
Pesto najlepiej pasuje do grzanek ze świeżego chleba, z dodatkiem letnich owoców i słonego sera, oraz mięty. Orzeźwia, zaciekawia, a w dodatku syci!
Green peas are underestimated today. Frozen and boiled in such a brutal manner, with no bright color or seasoning, can effectively scare away even culinary connoisseurs. And that’s a pity, because there is great power hidden in these little green balls. They were known already 9000 years ago. Largely thanks to them, Gregor Mendel laid the foundations of modern genetics. And in addition, we can find lots of vitamins (such as A, E, C, and several different vitamins B), folic acid, calcium, magnesium, iron and potassium in it.
It is worth remembering that the peas will never taste as good as in the season – growing in the bright July sun, furiously green, with the addition of fresh mint… And they are even better, if they are home-grown. Then, they will fill every heart with pride.
So, perhaps, it would be cool to look at peas a little more favorably?
2 cups green peas – preferably fresh
1 clove of garlic
a handful of fresh mint leaves
a handful of fresh basil leaves
a teaspoon of lemon juice
a tablespoon or two of olive oil with a neutral taste (optional)
approx. 5 tablespoons of lukewarm water
salt and pepper – to taste
To serve:
salty cheese, preferably goats’ or sheeps’– we use Manouri cheese, but it will all work well with feta cheese, as well.
strawberries cut into quarters
mint leaves
freshly ground pepper
Start but cooking the peas in salted water for about 5-6 minutes, cool them and then just ground with all the remaining ingredients into a paste, adding more oil or water if necessary. Pesto tastes best with fresh bread, addition of summer fruit and salty cheese, and mint. Its’ taste is refreshing, interesting, and it really fills you up at the same time.
This minty pea-sto sounds so fresh and yummy! I’m going to grab some mint from the yard and make this right now. Thanks for the great idea.
LikeLike
Ah, thank you for such a nice comment! I think it’s such a light and refreshing snack – perfect for a hot summer day! Let me know how you like it 🙂
LikeLiked by 1 person