Idą święta – część 1: Pasztet z czerwonej soczewicy. || Christmas is coming – part 1: Red lentil bake.

pasztecik

 

Za 24 dni Wigilia…

A tymczasem: śniegu nie ma, a ja żyję wedle planu godzinowego (nawet prysznic biorę ze stoperem). Miałam zagnieść ciasto na piernik, ale chwilowo nie mam czasu nawet podrapać się w tyłek, więc miodowo-korzenny wypiek będzie musiał poczekać.

(Najwyżej upiekę na Wielkanoc, okay? Nikt się nie zorientuje.)

Żeby jednak nie dać temu zacnemu blogowi zamrzeć zupełnie, chcę Wam zaproponować świąteczną już prawie potrawę, która świetnie nada się na pracowniczą Wigilię, rodzinny obiad w pierwszy dzień Świąt, albo nawet szybką kolację do spożycia w trakcie przedświątecznej bieganiny.

Wiem, wiem – to blogowy klasyk. Wszyscy już wegepasztet w jakiejś wersji robiliście i pewnie kolejny przepis nie wywrze na Was zbyt dużego wrażenia. Ale założę się, że tak prostej i smacznej recepty jeszcze nie poznaliście.

1 szklanka czerwonej soczewicy
2 średnie pietruszki
2 średnie marchewki
1 spora cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (lub wybranych bezglutenowych)
łyżka oliwy
łyżka mielonego siemienia lnianego
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kminek
pestki dyni, czarnuszka – do ozdoby

Ciecierzycę dokładnie opłucz i zagotuj w osolonej wodzie. Gotuj, aż zacznie się rozpadać – około 20-25 minut. Odcedź i odstaw.

Wymieszaj siemię lniane z 1/2 szklanki wody. Odstaw.

Obierz marchewkę i pietruszki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczach, lub posiekaj w robocie kuchennym. Dokładnie posiekaj cebulę i czosnek.

Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy. Wrzuć cebulę i czosnek i smaż, aż się zezłocą. Dodaj marchew i korzeń pietruszki, uzupełnij wodą. Dodaj przyprawy i przykryj. Podgotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie – około 7-10 minut.

Gotowe warzywa wymieszaj z ugotowaną soczewicą, a następnie krótko zblenduj. Do powstałej masy dodaj płatki owsiane i siemię lniane. Przemieszaj dokładnie łyżką. Dopraw do smaku.

Keksówkę lub aluminiową foremkę posmaruj oliwą i wysyp mąką kokosową lub bułką tartą. Przełóż do niej soczewicową masę, wygładź łyżką. Ozdób wierzch wybranymi dodatkami – np. pestkami dyni lub słonecznika i czarnuszką.

Piecz przez około 60 minut (lub dłużej), w 180-190 stopniach, w połowie czasu pieczenia włączając termoobieg. Gotowy pasztet powinien mieć zrumienioną skórę i lekko odchodzić od brzegów.

Zostaw pasztet do całkowitego wystudzenia (inaczej się rozpadnie!). Pokrój i podawaj z ulubionymi dodatkami – może ostrym chrzanem, albo warzywami i owocami w occie?

pasztet

 

24 days left till Christmas Eve...

And yet: the snow is gone, and I live according to the hourly plan (I even take a shower with a stopwatch). I wanted to knead the dough for a gingerbread, but for the moment I do not have time to even scratch my ass, so this honey-spicy bake will have to wait.

(I will prepare it for Easter, okay? Nobody will even notice the difference.)

However, in order to not give this marvelous blog an occasion to die completely, I want to propose you this almost-Christmassy dish that will make a great  snack at a Christmas Eve dinner at your office, at a family dinner on the first day of Christmas, or even a quick meal to eat during the pre-Christmas bustle.

I know, I know – it’s a classic on vegetarian food blogs. Everyone already tried some version of a vegetarian lentil bake  and probably will not be too impressed by another recipe. But I bet that you don’t know as simple and tasty recipe as this one.

1 cup of dried red lentils
2 medium parsleys
2 medium carrots
1 large onion
2 cloves of garlic
1/2 cup of instant oatmeal (or some gluten-free flakes)
1 tablespoon of olive oil
1 tablespoon of ground flaxseed
salt, pepper, sweet and hot paprika, cumin – to taste
pumpkin seeds, black onion seeds  for garnishing

 Thoroughly rinse the chickpeas and cook in salted water. Cook until it starts to fall apart – about 20-25 minutes. Drain and set aside.

Mix flax seed with 1/2 cup water. Set aside.

Peel the carrots and parsley. Grate thickly, or chop in a food processor. Chop the onion and garlic.

Heat the tablespoon of olive oil in a frying pan. Put the onion and garlic in and cook until it turns golden. Add carrots and parsley, add a bit of water. Add spices and cover. Cook over medium heat until the vegetables are tender – about 7-10 minutes.

Mix the vegetables with cooked lentils, then blend briefly. Add the oatmeal and flaxseed. Shuffle thoroughly with a spoon. Season to taste.
Brush the baking tray
or aluminium baking mold with olive oil and add a rash of coconut flour or breadcrumbs. Put the lentill mass in and flatten it with a spoon. Decorate the top with selected additives – eg. pumpkin seeds or sunflower and black onion seeds.

 Bake for about 60 minutes (or longer) in 180-190 degrees. In the half of the cooking time, include hot air. The bake – when ready – should be lightly browned and easy to take out of the baking tray.

Leave the bake to cool completely (otherwise it will fall apart!). Slice and serve with your favorite toppings hot grated horseradish, or fruit and vegetables in vinegar?

 

paszto

One thought on “Idą święta – część 1: Pasztet z czerwonej soczewicy. || Christmas is coming – part 1: Red lentil bake.

  1. przyznam, że niecierpliwie czekam na świąteczny pasztet z żurawiną ❤ z zielonej soczewicy jest naszym faworytem, ale koniecznie musze wypróbować też z czerwoną 🙂

    Like

Leave a comment