Ciasteczka z awokado. Nie żartuję! Avocado cookies. No jokes.

ciastko4

Czasem coś, co ma być objawieniem, okazuje się być absolutnym rozczarowaniem (patrz: sos beszamelowy, mój pierwszy poważny związek, kilka hollywoodzkich filmów wyświetlanych ostatnio w polskich kinach).

Ale na szczęście zdarzają się i sytuacje odwrotne.

Jedna z nich spotkała mnie, kiedy – po okresie długiego wahania – postanowiłam zaeksperymentować z ciastkami z awokado. Niesamowicie zdrowymi, wolnymi od zwierzęcego tłuszczu, rafinowanego cukru, a nawet – jeśli uznasz to za konieczne – mąki.

Ci z Was, którzy należą do kulinarnego obozu “Prawdziwe słodycze są z masła, białej mąki i białego cukru i nikt mi nie powie, że jest inaczej”, raczej nie będą zachwyceni. Fani kruchych ciasteczek także nie padną z podziwu – wspomniane ciasteczka strukturą przypominają brownie, choć czekolada w nich przyjemnie chrupie w zębach!

Ale dla wszystkich wielbicieli awokado (pozdrawiam tu moją najlepszą przyjaciółkę, W.), wszystkich poszukiwaczy bezglutenowych słodyczy (pozdrawiam tu moją drugą przyjaciółkę, W.), posiadaczy nadmiaru awokado w domu, oraz fanatyków zdrowej żywności, te ciastka będą jak znalazł.

ciastko2

1 dojrzałe awokado
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego
1 jajko*
1/2 szklanki dobrego kakao
1/3 szklanki mąki kokosowej, migdałowej lub – w wersji glutenowej – owsianej**
1/2 szklanki posiekanej czekolady – może być w wersji bezglutenowej

Wyłóż blachę do pieczenia papierem do wypieków. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Umieść w misce miąższ z 1 średniego awokado z miodem lub syropem klonowym. Za pomocą miksera ręcznego dokładnie zmieszaj na gładką masę. Dodaj jajko lub jego wegański substytut, nie przestając miksować. Wsyp kakao i sodę oczyszczoną. Kontynuuj miksowanie na niskich obrotach. Kiedy składniki się połączą, wróć na najwyższe obroty.

Jeśli używasz mąki, dodaj ją na końcu i przemieszaj składniki łyżką. Wsyp posiekaną czekoladę, wymieszaj krótko.

Miękką masę nakładaj łyżką w ok. 4 cm odstępach na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Lekko rozpłaszczaj każde ciasteczko łyżką.

Piecz ok. 8 minut. Ciastka mogą sprawiać wrażenie niedopieczonych, ale to tylko pozory! Zostaw do zupełnego wystudzenia. Przechowuj najlepiej w lodówce (choć nie jest to konieczne) i podjadaj – preferencyjnie ze szklanką ulubionego roślinnego mleka.

*Jeśli pragniesz zrobić wegańskie ciastka, użyj “jajek” z siemienia lnianego lub nasion chia. Zmiel 1 łyżkę siemienia lnianego lub nasion chia na gładki proszek, a potem zmieszaj z 1/3 szklanki wody. Odstaw na 15 minut. Powstałego żelu używaj zamiast jajka.

**Ciastka można wykonać bez użytku mąki. Będą wtedy lżejsze, mniej treściwe.

ciastko3

Sometimes something that was supposed to be a revelation, turns out to be an absolute disappointment (see bechamel sauce, my first serious relationship, several Hollywood films recently shown in Polish cinemas).

But fortunately there are some exceptions from this rule.

One of them met me, when – after a long hesitation – I decided to experiment with these lovely avocado cookies. Incredibly healthy, free from animal fat, refined sugar and, if you wish, even from flour.

Those of you who belong to the “Real sweets are made of butter, white flour and white sugar, and no one can tell me that is otherwise” culinary camp will not be thriller. Fans of crispy cookies also will be far from admiration – these cookies have a brownie-like structure, though chocolate chips in tchem pleasurably crunch inbetween teeth!

But all lovers of avocado (here I greet my best friend, W.), all seekers of gluten-free sweets (here I greet my other friend, W.), owners of too-many-avocados at home, and fanatics of healthy foods, will be delighted.

ciastko1

1 medium ripe avocado
1 teaspoon of baking soda
1/2 cup honey or maple syrup
1 egg*
1/2 cup of good cocoa powder
1/3 cup of coconut or almond flour or if you’re not gluten-intolerant oat flour **
1/2 cup of chopped chocolate may be a gluten-free version

Line the baking tray with a sheet of baking paper. Preheat oven to 180 degrees.

Place the avocado flesh in a bowl with honey or maple syrup. Using a hand mixer, mix thoroughly until smooth. Add egg or vegan substitute, while continuing to mix. Pour in the cocoa and baking soda. Continue mixing on low speed. When the ingredients have combined, return to the highest speed.

If you are using flour, add it at the end and shuffle ingredients with a spoon. Put chopped chocolate in and mix briefly.

Using a spoon, scoop portions of cookie dough and place tchem – approx. 4 cm apart – on the baking tray. Slightly flatten each cookie with a spoon.

Bake for approx. 8 minutes. Cookies may appear undercooked, but it’s only appearances! Leave to cool completely. Store in the refrigerator (preferably, but not necessarily) and snack on them paired with a glass of your favorite vegetable milk.

* If you want to make these cookies 100% vegan, use the flaxseed or chia “eggs”. Grind 1 tablespoon of flaxseed or chia seeds, then mix with 1/3 cup water. Allow to stand for 15 minutes. The resulting gel can be used instead of eggs.

** Cookies can be prepared without the use of flour. They will be then lighter, less satisfying.

ciastko5

4 thoughts on “Ciasteczka z awokado. Nie żartuję! Avocado cookies. No jokes.

  1. po pierwsze – świetne zdjęcia! 🙂 cowięcej, jestem fanką gliniastych, czekoladowych wypieków z awokado i gorąco polecam brownie, a ja tymczasem muszę zabrać się za te ciasteczka ❤

    Like

    • Po pierwsze – bardzo dziekuje!
      Co więcej 😉 – brownie jest na szczycie mojej listy wypieków do zrobienia, na pewno zdam relację! A ciasteczka polecam, a najlepiej z podwójnych składników – u mnie juz sie rozeszły!

      Like

Leave a comment